CONTROL SYSTEM – STEADY STATE ERROR MCQs

This section of Control Systems Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on  ” Steady-state error”.It will help you to prepare for various competitive exams

CONTROL SYSTEM – STEADY STATE ERROR MCQs

1. When the gain of the control system increases, the steady-state error of the system:





ANSWER= (A) Decreases
Explanation:- The steady-state error of a control system is inversely proportional to the system gain. So as the gain increases, the steady-state error decreases.

 

2. For type-2 system the steady state error due unit ramp input is:





ANSWER= (C) Zero
Explanation:- For type-2 system, the steady-state error for a unit step input is 0; for unit ramp input is 0, and for unit parabolic input is 1/k.

 

3.Type-1 system gives infinite steady state error for the………….input.





ANSWER= (D) Unit parabolic input
Explanation:- Type-1 system gives 0 steady-state error for the unit step input, 1/k steady-state error for the unit ramp input, and infinite steady-state error for the unit parabolic input.

 

4.The open-loop gain for a unity feedback system is G(s) = 10/s(s+2), the velocity error constant of the system is:





ANSWER= (C) 5
Explanation:- The velocity error constant is calculated by using the formula given below 
kv

 

5.Determine the type of the system for the G(s)= 10/s and H(s)=3/s .





ANSWER= (C) Type-2 system
Explanation:-The open-loop transfer function is given as G(s)H(s)=10/s x 3/s =30/s2 . As the s2 term appears in the denominator, It means that there are two poles at the origin. So it is a type-2 system.

 

6.For a unity feedback system having G(s)=35(s+6)/s(s+1)(s+7),determine steady state error for ramp input with magnitude 10.





ANSWER= (D) 0.33
Explanation:-Use the formula for velocity error coefficient as shown below and then calculate steady-state error (ess) by using formula ess= A/Kv    = 10/30= 0.33.  

kv

 

7.The forward path transfer function of a unity feedback control system is given by G(s)=5(s2+ 2s+200) / s2(s+5)( s2+3s+10) .Determine the step,ramp and parabolic error coefficients.





ANSWER= (A) ∞, ∞,20
Explanation:- By using the following formula we can calculate the step, ramp, and parabolic error coefficients
fffff

 

8. Which input is not acceptable for the Type-1 system?




ANSWER= (A) Parabolic input
Explanation:- As the steady-state error is infinite for a parabolic input. Hence parabolic input is not acceptable by the Type-1 system. But step input and ramp input is acceptable for Type-1 systems as steady-state error for these inputs are finite values i.e zero and 1/K respectively.

 

9. static error coefficient method is applicable only to the three input signals i.e step, ramp, and parabolic, and cannot give an error coefficient for other input signals.



ANSWER= (A) True
Explanation:- static error coefficient method is applicable only to the three input signals i.e step, ramp, and parabolic, and cannot give an error coefficient for other input signals. This disadvantage can be overcome by the dynamic error coefficient.

 

10. Static error coefficient method is applicable only to:





ANSWER= (A) Stable system
Explanation:- The disadvantage of the static error coefficient method is that it is applicable only to stable systems.

More Related MCQ’s

Leave a Comment

Deadline Approaching: File Your Claim in Apple iPhone 7 Audio Issue Settlement by June 3rd 10 Best Powerful Weight Loss Drinks At Home What is Intermittent Fasting? Why Ayodhya Ram Mandir is so special? Ayodhya Temple’s Surya Tilak: 6 Facts You Need to Know